Üvegtető építés

0. lépés: A tervezés

A szerződéskötés után a 0. lépés egy üvegtető építésében a tervek alapos átnézése, továbbtervezése és esetenként sajnos tapasztalatunk szerint a teljes újratervezés. Ez nagyon fontos lépés ahhoz hogy az építés során minden a lehető legsimábban menjen és az átdáskor a megrendelő és az összes illetékes hivatal is elégedett legyen az átadható eredménnyel.

A többszöri hő és füstelvezetési szabályzás szigorítások folyamatos figyelmet igényelnek a tervezéskor, hogy az RWA részek is a szabályoknak megfelelően készüljenek el. Az általános tűzvédelmi előírások és tervezői kikötések alapos megértése is fontos, mert ez esetenként akár +-50% költség változást is jelenthet.

1. Szerkezetépítés

Amikor a tető kapcsolódó részein a fogadószerkezet már rendelkezésre áll, elkezdődhet a tető elsődleges és másodlagos szerkezetének gyártása, majd megépítése. Az elsődleges acél szerkezetre (amennyiben van) 30-60-90 perces tűzgátló bevonat és a végleges szín kerül.

A másodlagos alumínium vagy esetenként acél profilok az elsődleges szerkezethez rögzülnek, és az üvegfogadó alátét gumik a helyükre kerülnek.

2. Üvegezés

Az elkészült elsődleges és másodlagos szerkezetre a kezdeti tervek alapján legyártott üvegek kerülnek. Tetőüveg esetén alsó rétegében mindenképpen biztonsági üvegezéssel. Felső rétegében igény szerinti napvédelemmel ellátva.

Az üvegeket általában gumibetétes nyomólapok rögzítik a helyükre.

3. Nyiló felületek, RWA

Középületek esetében minden esetben szükséges a megfelelő tűzvédelmi terveket követve annyi nyíló felületet építeni az üvegtetőben, amivel az előírt hatásos nyíló felület biztosítható.

Az alumínium nyíló ablakokat a szabályzásnak megfelelő motorok nyitják, amiket egy szünetmentesített RWA központ vezérel.

4.Vízelvezetés

Minden helyszín egyedi adottságaihoz illeszkedően megfelelő keresztmetszetű csapadékvíz elvezetésről kell gondoskodni, az attika csatornától az ejtő csövekig.

5. Befejezés

Az üvegtető még nyitott részeinek lemezes zárása után az egyedi megrendelői igényekhez illeszkedve az üvegtetőre madárriasztó, a csatornába csatornafűtés kerülhet.

Konklúzió

Egy üvegtető használati és hivatali szabályok szerinti megépítése komplex, nagy odafigyelést igénylő generálkivitelezői feladat. Elég csak egy ponton valamit alul vagy túl tervezni és a tető használata már nem fogja azt az élményt nyújtani. Pedig az jól megtervezett és kivitelezett üvegtető évtizedekre az épület dísze lehet!